12. maaliskuuta 2012

Tiuhti

Tässä postauksessa kerron siis Tiuhtin "elämäntarinan" tähän saakka, luultavasti suurimmalle osalle tuttua juttua, mutta ehkä tässä on jollekkin uuttakin informaatiota. :)

Olin haaveillut sachsengoldista ja hollantilaisesta siitä saakka, kun sain tietää kyseisien rotujen olemassaolosta ja näin ensimmäisen kerran niitä näyttelyssä. Keväällä 2010 löysin sattumalta sopivan sasselipoikueen ja varasin itselleni oman punaisen. Haaveilin ja pohdiskelin sille kaveriksi holskia heti, mutta hollantilaishaaveiden ei pitänyt kuitenkaan olla ajankohtaisia. Siirsin ajatuksen taka-alalle, sitten joskus tulevaisuudessa ehkä, mutta kuinkas kävikään.


Olin ihastellut Tiuhtin poikuetta alusta saakka petsiessä. Toukokuussa Tiuhtin kasvattaja otti poikaset mukaansa estekisoihin, joissa ajauduin paijailemaan pieniä. Ainut vapaana oleva naaras valloitti minut ja se olisi lähtenyt mukaani, ellei sitä olisi varattu juuri ennen minun päätöstäni. Huomasin kuitenkin toisen naaraan poikueesta olevan ehkä vapaana ja kyselin siitä, mutta loppuen lopuksi sen alkuperäinen kyselijä päätti varata kanin. Olin tietysti harmissani jo kahdesta hienosta hollantilaistytöstä, jotka eivät sittenkään päätyneet meille muuttamaan. Olin jo siirtänyt holskiajatukset myöhemmäs, kun Tiuhtin kasvattaja kertoi yhden naaraan varauksen peruuntuneen. Varasin ensin naaraan alustavasti miettiäkseni asiaa, mutta heti seuraavana päivänä ilmoitin haluavani tytön.

Siitä alkoi kuumeinen odotus. Tiuhtin oli määrä saapua meille 19.06. Forssan näyttelystä. Vihdoin näyttelypäiväkin koitti, ja sain nähdä ensi kertaa pienen tyttöni. Tiuhti oli jo pienenä hirmuisen söpö, sormia nuoleva tyttönen. Näyttelyssä Tiuhti sai korvaansa tatuoinnin, ja se itketti kovasti tyttöä ja sisaruksia. Näyttelypaikalla kaikuikin jonkun aikaa holskilapsien kiljunta.

Tiuhti hurmasi kotona heti kaikki äärettömän hienolla luonteellaan. Nimen keksiminen tuotti pieniä vaikeuksia. Ensin Tiuhti oli jonkun aikaa Nilla, mutta se ei pukenut tyttöä. Lopulta luovuin taistelusta keksiä täydellinen nimi ja tytöstä jäi Tiuhti. Nyttemmin ajateltuna nimi sopii Tiuhtille kuin nenä päähän. Pienen odottelun jälkeen myös sasselityttö Vilda saapui kotiin Tiuhtin kaveriksi. Vilda ja Tiuhti eivät aluksi tulleet toimeen, vaan isäni rakensi tyttöjen häkkiin tukevan väliaidan. No tietysti heti aidan valmistumisen jälkeisenä päivänä tytöt ystävystyivät ja olivatkin sen jälkeen kuin paita ja peppu.

Syksyllä Tiuhti aloitti näyttelyt ja estehypyn. Se saikin heti ensimmäisestä petistään hienot pisteet, 94,5, ollen näillä PPK3. Ulkomuodossa Tiuhti oli muutaman kerran ROP ja sai parhaimmillaan 94 pistettä. Esteillä Tiuhti kisasi keskivaikeisiin saakka, kunnes tytön into ja kiinnostus lopahti tyystin. Pakko ei ole tietenkään hyppiä, joten Tiuhti siirtyi siihen missä on paras: kotiin maailman ihanimmaksi paijauspupuksi.Tiuhti on asustellut elämänsä aikana useiden eri kanien kanssa. Tiuhti osaa olla todella mahtava kaveripupu, mutta myös todellinen biatch. Tiuhti on hyvin mustasukkainen ja siksi saattaakin vain tulla ja näykkäistä kaveriaan, jos itse ei saa rapsutuksia ja toinen pupu saa. Tiuhti on myös muutaman kerran kurittanut ystäviään ilman syytä ihan kunnolla. Tällä hetkellä Tiuhti asustaa Jambon ja Esmen kanssa kolmen kimpassa, eikä kolmikolla ole toistaiseksi ollut minkäänlaisia nahisteluja. Tämä kolmikko toimii siksi niin hyvin, ettei kaneja ole liikaa ja leikattu uros tasapainottaa tyttöjä. Esme on myös liian nopea kiinniotettava Tiuhtin kintuille sekä Jambo itsekin vähän kovapäinen. Tiuhti on tainnut tajuta, ettei ole mikään nuori tyttö enää ja siksi onkin lähes lopettanut pomottamisen.

Lopuksi haluan vielä sanoa, että olen todella iloinen, että meille muutti juuri Tiuhti. Niin ihania kun kummatkin Tiuhtin siskot ovat, Tiudis on aivan täydellinen kani juuri meille. Vaikka Tiuhti täyttää kohta neljä vuotta,  niin se edelleen nuolee käsiäni joka päivä, kiipeää syliini rapsuteltavaksi ja tulee vastaan ovelle. En olisi voinut koskaan unelmoidakaan yhtä ihanasta kanista kuin Tiuhti on.1 kommentti: