22. maaliskuuta 2013

Arkista arkea

Siinä ikuisuus sitten tehdyssä kyselyssä toivoitte kovasti postausta meidän kanilan arjesta, siivouksesta, ruokinnasta ja sen sellaisesta. Itse olin tästä hämmästynyt, sillä en pidä aihetta mitenkään kovin mielenkiintoisena. Samalla tavalla kai sitä ruokaa jaetaan ja siivouslapiota heilutetaan joka paikassa. :D Ajattelin kuitenkin nyt perjantain ratoksi turinoida aiheesta hieman pidemmin. Tälläistä on siis arki meidän reilun 30 kanin kanilassa.

Kanit hoidetaan meillä pääasiassa iltaisin, tietysti siivoilua sun muuta saatetaan tehdä jo päivällä. Iltahoito sisältää siis ruokinnan, vesien vaihdon ja heinien jakamisen lisäksi yleensä siivoilua ja tietysti pupujen paijailua ja niiden kanssa muuten vaan hengailua. Aikaa näihin joka päiväisiin toimiin menee tunnista kahteen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että mun lisäksi meidän perheestä myös äiti on hurahtanut pupuihin ja nykyään kaikki kanitkin ovat oikeastaan yhteisiä äidin kanssa. Hoidetaan myös yleensä päivittäin kanit yhdessä, joten jos siis haluaa tarkastella meidän arkea yhden henkilön urakkana, niin tekemisen ja kaikki ajat  saa tuplata. :D

Meillä puput asustelee siis kanilassa. Kaneja ei juoksuteta päivittäin tai muutenkaan säännöllisesti (lukuunottamatta muutamaa poikkeusta). Kaikilla kaneilla on suhteellisen suuret häkit/aitaukset, joissa pupuilla on tilaa loikkia. Lisäksi jokaisella puputilla on joko mökki tai putki tai molemmat. Nykyään myös melkein joka kanilla on häkissään peti (nauroin ensin näille pedeille älyttömästi, mutta hämmästyin huomatessani, että kanit tykkäävät näistä älyttömästi ja nukkuvat aina niiden päällä :D). Pohjalla häkeissä on purua ja jossain kohdassa olkea. Suurin osa meidän pupeteista osaa käyttää vessalaatikkoa. Kaikki häkit siivotaan kerran viikkoon, jotkut sotkuisat tapaukset useamminkin (sekä tietysti poikasaitaukset). Vessalaatikoita vaihdellaan ainakin paristi viikossa, vähän riippuen siitä kuinka hyvin kyseinen kani sitä käyttää. Heinät vaihdetaan siivouksen yhteydessä.

Iltaisin kanit saavat siis ruokaa eli käytössä pelletit. Jokaisella kanilla on oma suurinpiirteinen ruokamääränsä ja olen pellettimäärien suhteen melko tarkka. Seuraan kanien lihaskuntoa päivittäin ruokaa annettaessa ja muuntelen pellettimäärää sen mukaan. Pellettia annan kaneille varsinkin talvisin ehkä vähän reilusti verrattuna tähän valloillaan olevaan teelusikalla ruokkimis- trendiin. Lisäksi juomapullot vaihdetaan, tai oikeastaan vain osa, sillä vaihdan juomapullot joka toinen päivä talvisin. Tietysti jotkut kanit juovat niin paljon, että niiltä vaihdetaan joka päivä. Eli siis kaikki pullot, joissa on puolet tai alle vettä jäljellä täytetään. Lisäksi tarkistetaan, että kaikilla kaneilla on reilusti heinää. En käytä kaneilla mitään heinäverkkoja tai vastaavia, koska ne ovat mielestäni a) hieman vaarallisia b) liian pieniä, sillä eihän niihin saa kuin pari kortta heinää. Kanit saavat siis heinät suoraan häkkiin yleensä seinää vasten, noin puolikas siivu kerrallaan vähän riippuen kanista. Tuoretta en syötä talvisin päivittäin. Kanit saavat kuitenkin suhteellisen usein porkkanaan ja kesäisin ruohoa niitettynä päivittäin. Suolakiviä tai vastaavia en käytä, sillä en koe niistä olevan mitään hyötyä, pikemminkin haittaa.

Kanien hoitotoimenpiteisiin ei kuitenkaan mene kovinkaan paljon aikaa. Ne hoituvat jo niin rutiinilla, että loppuen lopuksi nopsasti tämänkin kokoisen lauman hoitaa. Eniten mulla menee aikaa kanien rapsutteluun ja niiden touhujen seurailuun. Meillä kanit on kuitenkin pääasiallisesti lemmikkejä, vaikka kasvatankin. Siksi haluan, että jokainen pupu saa joka päivä huomiota ja rapsutuksia. Kanien kanssa hengailu onkin mun mielestä parasta koko kanien omistamisessa. Tulen joka päivä niin hyvälle tuulelle pelkästään siitä, että katselen pupujeni touhuja. Kanit on oikeasti todella sympaattisia ja kiintyviä eläimiä vaikka monesti toisin luullaan. Mullakin on monta kania, jotka joka päivä hyppivät riemusta soikeana häkissään mut nähdessään ja ovat aivan onnensa kukkuloilla, kun otan ne syliin tai rapsuttelen niitä. Sellainen nostaa pakosti hymyn huulille vaikka kuinka huonona päivänä. :)

3 kommenttia:

  1. aww että miten ihana blogi sulla! Todellakin liityin lukijaksi! (: Mulla on kans pupublogi jos sua sattuu kiinnostamaan, alkuvaiheessahan se kun ei ole banneriakaa mutta täällä: http://pupuninjat.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Vooi aivan ihania pupuja <3

    VastaaPoista