31. joulukuuta 2013

Vuosi 2013 - Part 1

Päätinkin jakaa perinteisen vuosikatsauksen kahteen osaan, sillä tänä vuonna on ehtinyt sattua ja tapahtua niin hirmuisesti. Valitsin postaukseen myös muutamia ennen julkaisemattomia kuvia, joten kannattaa ainakin selata kuvat läpi. Toinen osa ilmestyy myös lähipäivinä.

TAMMIKUU
Heti vuoden alussa Jambo leikattiin. Jambo vietti jonkun verran aikaa sisäpupuna ja parantuminen leikkauksesta sujui hyvin.

Odotettu uusi vahvistus kanilaan eli Luka kotiutui vihdoin. Luka tuli minulle muutaman mutkan kautta suoraan Saksasta. Luka osoittautui mitä ihanimmaksi luonteeltaan sekä söpöltä pallomaiselta ulkonäöltään.

19. päivä olikin aika suunnata Turkuun Kaniininkasvattajien ulkomuodon, Lemmikkikanien petin ja estekisojen merkeissä.Toivo sai 95 pistettä ja oli niillä rotunsa paras. Petissä Toivo oli BIS4 ja Myy BIS5.  Tarkemmin päivän kulusta voit lukea täältä.

26.-27. päivät vietettiin Jyväskylässä LU:n eli "suomenmestaruus" - näyttelyn merkeissä. Venäläiskasvattini Aprikoosi sai 95 eli sertin ja oli ROP. Pahvi sai 94,5 pistettä ja oli niillä VSP (=vastakkaisen sukupuolen paras). Soopeleitani edusti täällä Jayla, joka sai 94,5 pistettä ja oli myös ROP. Lisää.

Nelikko eli Esmen, Tiuhtin, Jipon & Ainon lauma hajosi jatkuvien riitelyiden vuoksi. Uusi kolmikko muodostui Esmestä, Tiuhtista ja Stellasta, myöhemmin Jambo liittyi tähän joukkoon.

HELMIKUUHelmikuu oli melko hiljainen kuukausi. Kisoja ei juurikaan ollut, joten puput viettelivät vain kotielämää. Pupujen kanssa ulkoiltiin lumisella pihalla usein, mutta kuvaussäät eivät suosineet erityisemmin. Esme & Tupuna viettivät synttäreitään, täyttäen neljä vuotta. Myös Toppe vietti synttäreitä ja täytti yhden vuoden.

16. päivä kävimme pyörähtämässä Porissa Kaniyhdistyksen näyttelyissä. Oswald sai 94,5 pistettä ollen ROP ja sijoittuen BIS7:ksi. Lisää.

MAALISKUU
Maaliskuu alkoi hyvin pupuisissa merkeissä, nimittäin reissulla naapurimaamme LU-näyttelyyn. Tästä näyttelystä lupailin blogiin postausta, mutta en näköään koskaan muistanut sitä tehdä. Tänä vuonna lupaan korjata vahingon, mikäli taas reissuun lähden!

Tiuhti ja Lyyti viettivät synttäreitään. Tiuhtille tuli mittariin kolme vuotta ja Lyytille kaksi.

Myös porukan vaihtumista tapahtui kanilassa. Viivi (yksi ensimmäisistä venäläiskasvateistani) muutti yhdessä tyttärensä kanssa uuteen kotiin. Ainolle löytyi yllättäen tuttavapiiristä koti, jonne Aikku muutti, sillä yhteiselo Jipon kanssa ei oikein sujunut enää. Omakasvattamani venäläiset Yolanda, Fazerina ja Emil muuttivat Norjaan. Kolmikolla on mennyt uudessa kotimaassaan hyvin ja kaikille on syntynyt myös hienoja jälkeläisiä.

Alkuvuoden surullisimmat hetket koettiin 7. päivä, kun ihana ranskanluppamme Tupuna jouduttiin päästämään paremmille porkkanamaille. Pidentynyt sairauskierre oli vienyt Tupsun elämänlaadun sellaiselle tasolle, että aina uusi antibiootti- ja silmätippakuuri olisi ollut kanin kiusaamista, sillä muutoksia parempaan suuntaan ei enää voinut tapahtua. Tupunan luonne ja sydän olivat puhdasta kultaa ja  kymmenkiloinen tyttömme jätti ison kaipuun jälkeensä.

Maaliskuu oli oikea vauvakuukausi. Ensin Blida sai 4. päivä viisi poikasta, sitten Angelica 12. päivä kaksi poikasta, Nanna 23. päivä seitsemän pientä ja vielä kuun lopussa Tinke 27. päivä - minun syntymäpäivänäni - yhden soopelipoikasen. Aika meni nopeasti poikasten kasvua seuraten ja vanhimmista poikasista kuvia napsien.

Maaliskuun lopulla kunnostauduttiin myös näyttelysaralla käväisten Lemmikkikanien järjestämässä pet-näyttelyssä Rengossa. Myy sijoittui sijalle BIS4. Lisää.

HUHTIKUU

Tässäkin kuussa saatiin nauttia vauvauutisista, sillä 11. päivä Kara sai kahdeksan poikasta. Myös synttäreitä vieteltiin, sillä Valtsu ja Jambo täyttivät yhden vuoden.

Huhtikuussa tapahtui myös yksi jännittävä juttu, mistä en olekaan kai kertonut blogissa? Nimittäin minä ja Taavi pääsimme esiintymään tv-ruutuun Puoli Seitsemän ohjelmaan! Vaikka Taavi jo melkoinen monitaituri onkin, niin tv-esiintyminen on ihan hauska lisä saavutusten joukkoon. Kyseisessä ohjelmassa oli menossa eläinviikko ja olimme ystävieni kanssa perjantain jaksossa esittelemässä estehyppyä. Taavi ei kuitenkaan hypännyt ohjelmassa, vaan pääsi studioon taikurin syliin. Joskin varsinaisia temppuja ei tällä kertaan päästy esittämään, vaan luvassa oli pelkkää rapsuttelua ja jutustelua.

21. päivä päästiin starttaamaan ulkokisakausi. Hienosti se lähtikin käyntiin, sillä Taavi voitti vaikean suoran samalla klassautuen eliittisuoralle! Lisää.

Mitäpä olisi huhtikuu ilman messuja? Niinpä 27.-28. suuntasin viidettä kertaa viettämään viikonloppua Petexpon merkeissä. Osallistuimme SKY:n ulkomuotoon ja pettiin sekä esteille pupujen kanssa. Ulkomuodossa monelle venäläiselle tuli aina yhtä mukavat 94,5 pistettä, mutta Kismet oli kuitenkin ROP. Lisää.

TOUKOKUU


Näyttelyitä kertyi toukokuulle runsaasti. Heti 4. päivä hurautin ystäväni kanssa Tuuriin viettämään mukavan päivän Kaniininkasvattajien ulkomuodon ja Lemmikkikanien petin merkeissä. Ulkomuodossa Bonbon oli rotunsa paras pistein 94,5 sekä petissä Sinttu yllätti ollen BIS1 ja kirsikkana kakun päälle Toivo nappasi vielä BIS3-sijan.

15. päivä vietettiin Askolassa SKY:n suurten kanien (=näyttely kaikille muille paitsi kääpiörotuisille kaneille) erikoisnäyttelyissä. Valtsu sai ensimmäisen sertinsä ja oli BIS4. Venäläisiä oli mukana vain kaksi, Vincent ja Bonbon. Kumpikin sai 94,5 pistettä, mutta ROP meni Bobolle. Yhteinen postaus Tuurin ja Askolan näyttelyistä.

Muutama onnekas pupuista pääsi asuttamaan ulkohäkkejä kesän ajaksi. Nelikkoa siirrettäessä ulos huomasin Stellalla haavan jalan taipeessa ja näin ollen Stella ei päässytkään muuttamaan ulos. Nelikko väheni taas yhdellä jäsenellä ja jäljelle jäivät Tiuhti, Esme ja Jambo. Stellalle alettiin miettiä uutta kaveria, sillä en uskonut kolmikon enää hyväksyvän sitä joukkoonsa, ainakaan sopuisasti, erossaolon jälkeen. Uusi ystävä Stellalle löytyi Jiposta.

26. hurautettiin Saloon Lemmikkikanien pettiin ja esteilemään. Petti sujui hyvin, pisteitä tuli 95 - 95 -95,5 -93,5, mutta taso oli niin huikean kova, ettei näillä ollut asiaa BIS-pöydälle. Lisää.

Myös väki väheni kanilassa taas. Kevään poikasia lähti uusiin koteihin. Ihana soopelinaaraamme Tinke muutti viimeisen poikueensa jälkeen eläkekotiin ihan tähän meidän lähelle. Myös ruskea soopeli tyttönen Diandra muutti mukavaan lemmikkikotiin. Haikein mielin muistelen näitä tyttöjä, sillä kumpikin on luonteeltaan mahtavia tapauksia. Harmi vain, että aina pitää jostakin välillä luopuakin. Onneksi tytöt saivat mitä parhaimmat kodit. :)

KESÄKUU


Topsu lähti jo toukokuun puolella reissuun, josta se palasi kesäkuussa - palleja kevyempänä poikana! Tyttökaveriksi tosin ei tähän hätään keksitty yhtäkään neitosta, vaativa maku kenties?

 12. päivä Marianne sai seitsemän poikasta. Keväällä syntyneet pupuvauvat alkoivat olemaan tässä vaiheessa jo isoja tyttöjä ja poikia. Viimeisimmätkin vauvat muuttivat uusiin koteihinsa ja itse seurasin kotiin jääneiden poikasten kasvua innokkaasti.

22. päivä Taavi palleroinen täytti kolme vuotta ja siirtyi petissä seniori-luokkaan. Ihan kamalan outoa, juurihan se syntyi? Toivottavasti meillä on vielä monia, monia vuosi edessäpäin Taavin kanssa.

Kauan työstämäni kotisivut valmistuivat vihdoista viimein. Tällä hetkellä ne tosin pitäisi päivittää... Ehkäpä ahkeroin senkin loman ratoksi joku päivä.

Kuvia tuli otettua paljon touko-kesäkuussa ja voi mikä kuvausinnostus tuleekaan niitä katsellessa. Olisipa kesä ja nuo ihanat kuvauskelit. Myös alkukesän lomailu saattoi vaikuttaa kuvien määrään, mitäpä sitä lomaillessa tekisi muuta kuin kuvaisi pupuja?

Estekisoja alkoi ilmestymään taas tasaiseen tahtiin vähän joka viikonlopulle. Parhainten mieleen jäi Helsinki-Pukaro viikonloppu, tosin ei kaneista johtuvista syistä. Olin ollut juuri perjantaina vähän isommassa hammasleikkauksessa ja näin ollen minulle oli määrätty hirmuiset kipulääkkeet ja urheilukielto. Hassua kyllä, mitään särkyä ei ollut (tätä hoitajat eivät meinanneet jälkikäteen uskoa) enkä edes tarvinnut osaa kipulääkkeistä. Siksi päätinkin rikkoa vähäsen sääntöjä ja juoksin parit esteradat lävitse Helsingin kisoissa. No ei olisi kyllä kannattanut, sillä myöhemmin illalla päädyinkin takaisin sairaalaan päivystykseen. Puput pääsivät kuitenkin Pukaron kisoihin ihanan ystäväiseni avustuksella. Tämän varmasti kaikkia kiinnostavan sairauskertomuksen lisäksi en kerro sen tarkemmin erikseen jokaisesta kisapäivästä, mutta linkkaan tähän postaukset, joissa voi fiilistellä kesäkuun esteilyfiiliksiä. Ypäjän kisat Finnderbyssä, parit estekisat ja vielä muutamat loikat kesäkuulle!

---
Jaksoiko kukaan availla noita vanhojen kisakertomusten linkkejä? Pohdiskelen vain onko tarpeellista metsästää niitä kakkososaan ollenkaan. :) 

2 kommenttia: