25. helmikuuta 2014

Ison kanilauman plussat ja miinukset

Noniin, vihdoin sain aikaiseksi naputella tämän postauksen jota pyydeltiin jo joskus reilu vuosi sitten. Pahoittelen, että tekstiä on kilometrin verran, mutta tätä asiaa ei oikein tiiviisti saa sanottua, jos haluaa joka kantilta katsoa. Jaottelin tekstin näkökulmittain, toivottavasti pidätte!
------------

AIKA
Minulta menee kanien perushoitamiseen noin tunti ja tällöin ei sitten kyllä kuin nopeasti rapsuteta jokaista kania ruokaa annettaessa. Yleensä aikaa menee kuitenkin lähes joka päivä reilusti enemmän, sillä jään aina seurustelemaan kanien kanssa ja joskus ihan vain seuraamaan niiden touhuja. Aikaa täytyy siis löytyä joka päivä muilta asioilta. Parin kanin omistaja voi kiireisinä päivinä heittää muutamassa minuutissa kaneille ruuat ja panostaa seurusteluun enemmän sitten taas seuraavana päivänä. Tälläisen kanilauman kanssa se ei onnistu, sillä kanien on pakko saada pelletit, heinät ja vesi joka päivä suht samaan aikaan eikä niiden jakaminen suju muutamassa minuutissa.

Toisaalta taas kanit tuovat todella paljon sisältöä elämään. Lemmikkieläinten pito on myös hyvin antoisa ja hyvä ajanviettotapa. Monet kaninostajat ovat kertoneet hankkineensa lapselleen kanin vähän siinäkin mielessä, että ei tule roikuttua viikonloppuiltoja ulkona, koska ollaan kanien kanssa kisoissa tai hoidetaan kanilaa kotona. No, tämä ei ehkä ole syy hankkia kymmeniä kaneja, mutta pointti toki tässäkin. :DKULUT
Isomman kanilauman kanssa pellettiä, heinää ja kuivikkeita menee ihan eri mittaluokassa kuin parin kanin kanssa. Esimerkkinä laskeskelin tänään, että meillä menee tällä hetkellä päivässä noin kolmisen litraa pellettiä. Tietysti nyt on poikueita, jotka nostavat ruuan kulutusta, mutta toisaalta taas kasvavia nuoria ei ole juuri ollenkaan ja ne ovat ne pahimmat pellettisyöpöt. Tämän hetkisellä kulutuksella kuukaudessa menee kaksi säkkiä rabbit royalea ja reilu säkillinen prixiä. Pelkkiin kanien pelletteihin menee noin 80e kuukaudessa. En rupea erittelemään muita kuluja tarkemmin tässä, voisin joskus kertoa niistä tarkemmin omassa postauksessaan, jos sellaiselle on kiinnostusta?

Oma lukunsa ovat tietysti myös kaikki enempi vähempi pakolliset tavarat, joihin on myös uponnut kiva summa rahaa. Esimerkiksi juuri viime kuussa meni viisikymppiä uusiin isompiin juomapulloihin kaneille. Boksejakin täytyy olla reilusti, kun kaneja saattaa olla samaan aikaan reissussa kolmetoistakin. Tosin bokseja taidan omistaa jonkun 25 kappaletta, eli joo osa hankinnoista ei ehkä ole ihan niin must-juttuja... :DSITOVUUS JA VASTUU
Kuka ottaisi kolmisenkymmentä kilttiä pupua hoitoon lomamatkan ajaksi? Anyone?
Iso kanilauma sitoo aivan valtavasti. Niitä ei viedä hoitoon, vaan niille hankitaan hoitaja kotiin loman ajaksi. Kanit ovat riippuvaisia sinusta. Mitä tehdä, jos tulee meno jonka ajaksi tarvitsee hoitajan? Mistä löytää päteviä kaninhoitajia?

Esimerkiksi minulla on tällä hetkellä 25 häkkiä käytössä. Tämä tarkoittaa sitä, että siivota ei vain kerran viikossa, vaan lähes joka päivä. Jokainen häkki tulee siivota se 1-3 kertaa viikossa ja silloin ei auta lepäillä kovin montaa päivää viikossa.

Ison kanilauman kanssa myös riskit ovat suurempia. Sairauden oireet pitää tunnistaa heti, sillä sairas eläin kanilassa on aina riski. Pahimmillaan kanilassa voi puhjeta epidemia jonkin aivan mitättömän syyn vuoksi. Esimerkiksi vierailevat kanit kanilassa saattavat tuoda mukanaan pöpöjä tai loisia. Itse olen hyvin tarkka tämän asian kanssa ja olen oppinut kantapään kautta sen, että muualta tulevat eläimet menevät aina karanteenin kautta, oli ne sitten naapurista tai toiselta puolelta maapalloa. Osa ison kanimäärän omistajista on suorastaan hysteerisiä tarttumisriskin vuoksi ja ymmärrän tämän hyvin. Itsellänikin pomppaa joka kerta sydän kurkkuun, kun kuulen oman tai vieraan kanin aivastavan - mikä ilmansuunta ja kuka se oli?!

Koska käyn ahkerasti näyttelyissä, niin joskus näistäkin saa pikkuystäviä eli siis ulkoloisia mukaan. Silloin ei auta häätää sitä kania, jolla loisia huomattiin, vaan kaikki täytyy häätää varmuuden vuoksi, jotta loisista päästään. Kaikki eivät niin välitä ulkoloisista, mutta itse en halua kanieni turkkeihin yhtään ylimääräistä asukkia. Koko kanilan loishäätäminen kustantaa noin 300 euroa, joten kovin mielellään niitä loisia ei näyttelyreissun jälkeen bongaisi. Jos näin kuitenkin käy, ei auta muu kuin nielaista ja maksaa.

Toisaalta taas sairastunutta eläintä ei voi hoitaa niin kattavasti kuin omistettaessa yksi tai muutama lemmikkipupu. Sairastunut kani on aina riski muille ja tietyissä vaiheissa täytyy ajatella muiden kanien kannalta. Tietysti aina voi laittaa kanin eristykseen, mutta jotkut sairaudet ovat niin ärhäköitä, että ne saattavat tarttua silti esimerkiksi vaate- tai ihmisen kosketuksen välityksellä.

TILAT
Iso porukka vaatii eri tavalla tilaa. Tietysti on monia tapoja pitää kaneja, kyllähän minunkin kanilaani saisi pinta-alan puolesta satakin kania helposti. Se ei kuitenkaan ole minun tapani pitää kaneja, sillä kanit ovat ensisijaisesti lemmikkejä ja tarkoitus on tarjota niille olosuhteet, joissa minulla on iloisia ja tyytyväisiä lemmikkejä. Itse en pystyisi asumaan tälläisen lauman kanssa sisällä (tuskin kukaan muukaan), joten oma kanila on aika must.

Jotta kaneille on saatu tilavat ja halutunlaiset tilat, on täytynyt kanilan häkit rakentaa itse. Vaikka sainkin varsinaisen työvoiman ilmaiseksi, niin tarvikkeisiin (laudat, levyt, verkot, pohjamuovit/materiaalit, lukot, saranat jne.) upposi pieni omaisuus.


NE POSITIIVISET PUOLET
Noniiin, eli miksi sitten kukaan hullu haluaa omistaa näin monta kania?

Isomman lauman kanssa saa valtavasti enemmän kokemusta - niin positiivisessä kuin negatiivisessäkin mielessä. Tärkein asia, minkä olen itse sisäistänyt kanivuosien aikana, on se, että koskaan ei tiedä kaikkea.  Koko ajan oppii jotain uutta. Saa seurata kaninpoikasten kehittymistä ja  omaa työtään ja ns. omanlaisiaan kaneja sukupolvesta toiseen. Useita kaneja omistettaessa kehittyy huomaamaan kanien yksilölliset erot ja ymmärtämään kaneja paremmin. Pääsee tutustumaan monen luonteisiin ja rotuisiin kaneihin. Kokemusta tarttuu kaikilta osa-alueilta huimasti. Oppii myös rutiineja, organisointikykyä ja nopeaa toimintaa.

Vaikka en todellakaan ole iloinen niistä ikävistä tapahtumista (ja ne muuten luonnollisesti lisääntyvät mitä enemmän kaneja omistaa), mitä olen kanien seurassa kohdannut, niilläkin on jokaisella ollut oma hyötynsä. Niiden kautta saa arvokasta tietoa mm. sairauksien hoitoon ja jatkossa osaa olla varoivaisempi ja toimia nopeammin. Lisäksi oppii arvostamaan hyviä päiviä ja aikoja aivan uudella tavalla. Vaikka tosin itse olen onneksi säästynyt vakavemmilta sairauksilta ja ikävyyksiltä.

Kasvatettavaessa isommalla kanimäärällä (ja kasvattajaksi minulla on kyllä kohtuu pieni määrä kaneja) tuloksia tulee nopeammin, koska valinnanvaraa on enemmän. Niitä timantteja kun ei synny joka poikueeseen. Tosin täytyy muistuttaa, että kasvatettaessa tärkeintä on se oma silmä ja ajatus siitä, mitä on tekemässä. Niitä kaneja voi olla vaikka viisisataa, mutta jos ei ole aavistustakaan mitä hakee ja mitkä kanit yhdistää, niin edistystä on turha odottaa.----
En kuitenkaan suosittele, että kukaan hankkii montaa kania nopeasti. Kaneihin kannattaa tutustua rauhassa ja jokaista uutta eläintä harkita huolella. Nimittäin monesti alkuinnostuksessa kanien hankkiminen kiihtyy aivan liian nopeasti ja parin vuoden päästä tulee se kiinnostuksen lopahtaminen ja ajanpuute. Kannattaa huolella harkita omia voimavaroja, sillä yhden tai muutamankin kanin voimin pärjää hyvin. Lemmikkinä yksi-kaksi kania ovat paljon antoisampia siinä mielessä, että aikaa panostaa yhteen eläimeen jää paljon enemmän ja suhdekin lemmikin kanssa on siksi läheisempi.

Kuvat täältä, täältä, täältä ja täältä

10 kommenttia:

 1. Olipa kyllä hyvä kirjoitus! :)

  VastaaPoista
 2. Hieno postaus! Hyvin kirjoitettu ja täynnä asiaa :).

  VastaaPoista
 3. Tosi hienosti kirjotettu kyllä! Joka kantilta katsottu asiaa tosi hyvin :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :) Tätä aihetta onkin tullut pyöriteltyä mielessä jo jonkun aikaa.

   Poista
 4. Tää on kyllä täyttä totta! Ja siitä hatunnosto, että vaikka mahikset ois hamstrata kanila täyteen kaneja, jopa sata yksilöä niin pitää pään kylmänä ja tunnustelee, että mikä on sitä ittelle mieluisaa kaninpitoa eikä vaan ahnehdi tehokkaan kasvatuksen perässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, on tärkeä aina muistaa ne omat rajat ja hitaasti tunnustella, mitkä ne on. Ottamalla kertarytäkässä useita kaneja yleensä käy huonosti ennemmin tai myöhemmin. :D Mulle on kuitenkin kasvatusta tärkeämpää se eläimistä saatava ilo, joten siksi haluan sellaisen määrän kaneja pitää, että homma pysyy mukavana itselle ja kaneille.

   Poista