7. maaliskuuta 2014

Eläinlääkärissä

Meillä ei kovin useasti eläinlääkäriä käydä tapailemassa ja hyvä niin. Kastrointien lisäksi pupuvuosilta tulee vain kaksi tapahtumaa mieleen, jolloin kotihoito ja tuttujen konsultointi ei ole riittänyt. Alkuviikolla tuli kuitenkin sellainen tilanne eteen, että koin parhaaksi lähteä lekurin pakeille. Potilaana tällä kertaa Toppe.

Jo viime viikolla kiinnitin huomiota siihen, että Topen korvissa oli hyvin lyhyttä karvaa, joka sai korvat näyttämään melkein paikoin kaljuilta. Soopelinsinisillä venäläisillä tälläinen karvanvaihto on kuitenkin melko tavallista varsinkin kesän jälkeen, joten jäin seurailemaan tilannetta. Viikonloppuna huomasin Topsun raapineen korviaan sisäpuolelta pahasti, niin että korvalehdet olivat ruvilla ja veriset. Huolestuin oikein kunnolla ja rupesin pohtimaan, mikä saattaisi olla syynä moiseen. Ensimmäisenä mieleen tulivat hilsepunkki ja sieni, joista ensimmäisen tosin pystyin melko varmasti sulkemaan pois omilla tutkimuksilla. Kumpikaan ei kuitenkaan ole millään tavalla toivottu vieras siinä mielessä, että ne leviävät todella hanakasti - juuri niitä vitsauksia, joita ei useamman kymmenen kanin kanilaan tahtoisi todellakaan. Onneksi lähellämme on hyvin varusteltu eläinlääkäriasema, joten päätin heti maanantaina viedä Topen perusteellisiin tutkimuksiin ja kokeisiin, jotta kapsutuksen syy selviää. 

Aika saatiin kuitenkin vasta tiistai-aamupäivälle. Eläinlääkärissä tehtiin kaikki kokeet monta kertaa, mutta mitään ei löytynyt. Sienet ja loiset voitiin siis sulkea pois onneksi. Kutinalle löytyi yksinkertainen selitys, nimittäin kuiva iho. Eläinlääkäri epäili, että yhtäkkiä tulleet kovat pakkaset olisivat vahingoittaneet korvien ihoa ja aiheuttaneet kuivumisen nyt keveemmällä kanin vaihtaessa turkkia. Mikä onkin ihan järkeenkäypää, sillä soopelinsinisillä venäläisillä on vähän normaalia herkempi iho ja esimerkiksi kesäisin turkki ei tykkää kuumasta ja suorasta auringon paisteesta. Huomasin myös Topen kynsien olevan vähän turhan pitkät, joten varmasti siksikin raapiminen oli aiheuttanut inhottavat haavat korviin. Toppe sai vaivaan Fuciderm-rasvaa ja korvien iho onkin parantunut huimasti tiistaista. Tällä kertaa selvittiin siis säikähdyksellä ja korvatkin ovat kohta taas kunnossa! :) 


2 kommenttia: