19. joulukuuta 2014

Röykän näyttelyt 13.12.

(kirjoitettu 13.12.2014)

En malta olla paljastamatta upeita uutisia heti  Jeli sai siis kolmannen sertinsä ja on täten hakemista vaille Suomen Muotovalio! Venäläiselle kyseinen titteli ei ole todellakaan mikään piece of cake - juttu. Lämpötilaherkän kuvion lisäksi myös venäläisten näyttelykauden lyhyys (n. 4kk) vaikeuttaa usean sertin saamista. Edellinen (ja myös samalla ensimmäinen ) suomalainen venäläisvalio löytyy vuodelta 2001. Melkoinen määrä vuosia on siis tässä välissä vierähtänyt  ennen kuin Jeli nyt sitten pääsee valioitumaan toisena venäläisenä Suomessa. Ai että, miten olen odottanut tätä hetkeä, ensimmäinen itse kasvattama venäläismuotovalio. Olen aika ylpeä ja innoissani juuri nyt. Jeli ei suinkaan ollut päivän ainoa pärjääjä. Ensi viikolla 1v-synttäreitään juhlivat sisarukset Velia ja Nevi nappasivat myös sinivalkoiset rusetit itselleen. Nevillä onkin nyt jo kaksi sertiä kerättynä, joten jäämme jännittelemään saadaanko tänä talvena kanilaamme jopa kaksi muotovaliota. Sillalta ja Tikulta lähti taas piste ns. kulmakarvoista. En voi käsittää, miksi osa tuomareista vähentää näistä. On  kuitenkin täysin mahdotonta saada yli yksivuotias venäläisuros näyttelyyn hyvässä kuviossa niin, ettei sillä ole kulmakarvoja. Onneksi tämä on kiinni tuomarista ja harvat kulmakarvoista vähentävät, sillä esimerkiksi Aksu ja Pahvi ovat saaneet sertinsä kulmakarvallisina. 

Best in Show'hun käytiin kova karsinta, sillä ysivitosia oli jaeltu melko reipaskätisesti johtuen näyttelyn ajankohdasta. Tyypillisesti näyttelykanit ovat aina parhaassa turkissa ja kunnossa näin vuoden taitteessa. Meidän kolmen koplasta Jell lensi ensimmäisenä pois pöydältä,  mistä olinkin ihan tyytyväinen, sillä Jelillä oli pieniä käyttäytymisongelmia... Viereiset puolsisarukset kiinnostivat häntä vähän turhan paljon. Seuraavaksi Velia sai matkata boksiin lepäilemään ja Nevin kanssa jatkettiin vielä jännittämistä. Seitsemännelle sijalle Nevi sitten lopulta päätyi, mikä oli varsin mukava sijoitus, kun pöydällä oli kuitenkin myös kolme 95,5-pisteen kania. 

Lupasin teille paljon kuvia tästä näyttelystä... Arvatkaas, minkä huomasin jääneen kotiin näyttelypaikalla?? :D Onneksi sain kivan kameran lainaan ja kuvia tulikin napsittua oikein urakalla. Tässä muutamia otoksia ja loppuja voittekin ihailla myöhemmin Kaniyhdistyksen sivuilta. Minä menen nyt lepäilemään ja toipumaan päivän hienoista tuloksista.

© Jenni Turunen

20 kommenttia:

 1. Wauuuu, onnee!!!!!! Kyllä kova työ palkitaan aina! :'3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täytyy vaan jaksaa yrittää niin kyllä se joskus kohdilleenkin osuu. :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos ja onnea myös pupuvauvoista sinne. ;)

   Poista
 3. Onnea!!! :) Sinut on hasstettu: http://ninnikaninelamaa.blogspot.fi/
  Jos et ole tehnyt tota haastetta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, katsotaanpa jos osallistuisin. :)

   Poista
 4. Nosiis, eikö nyt ole ihan oikein että niistä kulmakarvoista lähtee piste, kun niitä ei venäläiselläkään kuuluisi olla.. :--)? Virhe se on siinä missä valkoiset karvat mustassa kanissa, valkoinen kynsi tai ylikuvioitunut viitta. Samalla tavallahan vaikeakuviosten (mm japanilaiskuvioisten hollantilaisten) tulisi saada niitä sertejä kuin sieniä sateella koska on melko mahdoton tehtävä saada hyväkuvioinen japanilaishollantilainen.. Että eiköhän se nyt ihan oikeutettua ole, että sinunkin kaneilta miinustetaan virheellisestä väristä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kulmakarvat onkin ehkä vähän väärä sana tässä tapauksessa. Voimakas nokisuus tai kuvio silmien ympärillä on pisteitä vähentävä virhe, ja olen ihan samaa mieltä, että siitä tulee vähentää. Osa tuomareista tosin katsoo sormien lävitse jopa renkaan silmän ympärillä, ja se on mielestäni väärin. Ero onkin siinä, että mielestäni voimakasta nokisuutta ei ole haalea nokisuus/kulmakarva silmän päällä. En ole mitenkään ainoa tätä mieltä, sillä vain harvat ruotsalaiset tuomarit vähentävät tällaisestä nokisuudesta. He tulkitsevat standardin kohdan eri tavalla kuin minä ja valtaosa muista tuomareista, mutta tämähän kuuluu näyttelyharrastukseen. Siinä mielessä kyseessä ei ole mainitsemiisi esimerkkeihin verrattavissa oleva asia, sillä ne ovat aina standardissa virheitä eikä tulkinnanvaraa ole.

   En ottanut asiaa esille saadakseni sympatiaa "epäoikeudenmukaisista pisteistä", kuten ehkä asian ymmärsit? Kunnioitan tuomareiden arvosteluita heidän mielipiteinään, koska niitä lähden näyttelyistä hakemaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että olisin aina itse samaa mieltä.

   Poista
  2. Niinnoh, kyllähän tuo nokisuus esim. luonnonkeltaisilla kaneilla vähentää pisteitä, kun se ei rotumääritelmään kuulu - samalla tapaa kuin venäläisillekkään. Onhan se toki, lk'n nokisuuteen vaikuttaa hyvin perimä, jolloin jokainen kasvattaja voi kantaa kortensa kekoon käyttämällä puhtaita värejä. Mutta se jippo siinä mielestäni onkin, että ryssäläisen kanssa voi itse omistajakin vaikuttaa tilojen lämpötilalla.
   Yhdelläkään omalla venäläiskuvioisella pitkäkorvalla ei ole kyllä kertaakaan ollut kulmakarvoja vaikka muutoin ok-kuviot on ollutkin.

   Samaa mieltä ei tarvitse olla, mutta onhan se nyt vähän hoopoa marmatella blogissa miinustetuista pisteistä, jotka on ihan standardin mukaisesti miinustettu.
   Ja toisaalta, kyllä esimerkiksi niillä viitoillakin voi olla hyvin häilyvä veteen piirretty raja, joka perustuu nimenomaan tulkintakysymykseen.

   Mutta ei kutita allekirjoittaneen paksusuolta, jokainen tottakai mainitsee blogeissaan mainitsemisen arvoisista asioista :--)

   Poista
  3. Nämä eivät kuitenkaan ole ihan tasavertaisia esimerkkejä keskenään, kun venäläisillä pisteitä vähentävää on vain voimakas nokisuus ja muun muassa standardissa venäläiskuvion piirretyssä mallikuvassa on kulmakarvat/nokisuutta silmän päällä. Nokisuutta tuskin piirrettäisiin mallikuvaan, jos kyseessä olisi pisteitä vähentävä virhe.

   Kuvion voimakkuuteen vaikuttaa olennaisesti kanien rotu, ikä ja sukutausta - vaikea kommentoida siis kertomaasi, kun en tiedä mistä kaneista puhumme. :)

   Poista