5. toukokuuta 2015

Kuinka luon hyvän kaniblogin?

Sain jokunen aika sitten ehdotuksen tällaisesta postauksesta. Idea vaikutti hauskalta ja myös sellaiselta, mihin minulla riittää sanottavaa - olenhan kuitenkin kirjoitellut tätä omaa blogia jo neljättä vuotta ja muutenkin blogeja tulee luettua. Muutamia vinkkejä siis kanibloggailun aloitteluun ja oman blogin parantamiseen!

1. Blogin nimeäminen

Ensimmäisen asia blogia perustettaessa on varmasti nimen keksiminen. Siihen kannattaa oikeasti panostaa, sillä nimi on se asia, mistä blogisi muistetaan. Nimen kannattaa olla mieleenjäävä. Siksi annankin vinkin, vältä blogin nimessä tällaisia sanoja kuin kani, pupu, jänis, karva, tassu, hyppy, loikka, rabbit, bunny, jump... jne. Yleisesti ehkä myös "x:n elämää" on huono vaihtoehto blogin nimeksi. Näin nimettyjä blogeja on jo aivan pilvin pimein eikä tällainen nimi auta alussa blogin tunnetuksi tekemistä. Kannattaakin valita ehkä jotain yllättävääkin, se herättää mahdollisten lukijoiden kiinnostuksen. Nimestä ei välttämättä tarvitse selvitä se, että kyse on kaniblogista. Usein tämä seikka käy kyllä ilmi muutenkin esimerkiksi bannerista. 

2. Ulkoasu

Ulkoasu ja banneri ovat ensimmäinen seikka, jonka lukija näkee blogiisi tullessaan. Usein jo ulkoasu antaa minulle osviittaa siitä, jäänkö lukemaan blogia vai klikkaanko äkkiä pois. Toimivan ulkoasun tekemiseen ei välttämättä tarvitse olla mikään killerphotoshoppaaja. Ulkoasussa tärkein valtti on SELKEYS ja visuaalisuus. Ei välttämättä kannata tunkea kaikkia erikoistehosteita ja neonvärejä samaan ulkoasuun. Mielestäni parhaita ulkoasuja ainakin alussa ovat aika neutraalit, selkeät ja silmälle rauhalliset pohjat. Taitojen karttuessa voi kikkailla enemmän ja repäistä ulkoasun kanssa yllättäen lukijat, kun niitä on jo kertynyt jonkun verran. 

3. Tekstit & kuvat

Hyvässä blogissa postaukset ovat mietittyjä ja niihin on nähty vaivaa. Nyrkkisääntö mielestäni on, että postauksessa on hyvä olla edes yksi kuva. Tekstiin kannattaa panostaa. Kerro asiat tiiviisti, mutta mielenkiintoisesti. Harva jaksaa lukea pitkiä tekstejä jostain arkipäiväisestä asiasta, siksi kannattaa tiivistää, mikä haluaa viestinsä välittyvän lukijoille. Tekstin tulisi olla helppolukuista ja oikeinkirjoituksen kunnossa. Postaukset kannattaa aina oikolukea vähintään kerran, niin turhat kirjoitusvirheet jäävät pois. Blogin fontin eli tekstin kirjaisimen luettavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, selkeä perusfontti on parempi kuin joku kovin koukeroinen erikoisfontti.

En puutu tässä postauksessa tarkemmin kuvaamisen tekniseen puoleen, mutta yleisesti ottaen kuvien kannattaa olla sellaisia, että kohde tulee selkeästi esille. Kuvissa kannattaa miettiä laadun ja määrän suhdetta; monta samanlaista kuvaa kyllästyttää, vaikka ne olisivatkin kaikki muuten kivoja. Kannattaa siis karsia samanlaisia kuvia, silloin kuva pääsee paremmin esille. 

4. Postaustahti

Tämä on mielestäni tärkein avain hyvään blogiin. Sillä ei ole välttämättä niin paljon väliä, kuinka usein postaat. Tärkeintä on, että postauksia tulee säännöllisesti. Jos tapanasi on postata joka kuukausi, tee niin. Silloin lukijat osaavat odottaa, koska seuraava postaus todennäköisesti tulee ja palata blogiisi. Pahin mahdollinen tapa on postata esimerkiksi joskus joka päivä ja sitten olla puoli vuotta postaamatta. Jos joskus ideoita ja aikaa on enemmän kuin normaalisti, kannattaa kirjoittaa postauksia "varastoon" ja julkaista niitä silloin, kun aikaa tai ideoita ei ole. Tämä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei ole niin helppoa miltä vaikuttaa. Itselleni säännöllinen postaustahti tuottaa välillä isojakin ongelmia. Nyt olenkin ottanut tavaksi postata yleensä kaksi kertaa viikossa, toinen postaus alkuviikosta ja toinen loppuviikosta. Toistaiseksi tämä on onnistunut hyvin, toivottavasti jatkossakin. :D

****
Mitä piditte postauksesta? Kuvituksena unohtuneet kuvat Taavista syksyltä, jotka olivat kyllä niin ihania, että ansaitsivat ihan ehdottomasti päästä näytille - vaikkakin hiukan myöhässä.

4 kommenttia:

 1. Aivan mahtava postaus :) Auttoi tosi paljon, vaikka olen menneisyydessä blogannut pari vuotta, hevosistakin :D Mutta kuitenkin, tää oli asiaa ja olen samaa mieltä (:!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että tästä oli hyötyä jollekin. :-)

   Poista
 2. Vallan hyvä postaus! Tossa on hyvin kaikki ne peruselementit. Taavin kuvat on herttaisat :3

  VastaaPoista